Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

kioses 

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια ομάδα ασθενειών οι οποίες οφείλονται στη ασυνήθιστα χαμηλή δραστηριότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ή ακόμη και σε μία διαφορετική δραστηριότητα του, επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι αυτοανόσων ασθενειών τα συμπτώματα ποικίλλουν. Γι αυτό κάθε νόσος έχει  και την δική του συμπτωματολογία η οποία κυμαίνεται μεταξύ των περιόδων ύφεσης και επιδείνωσης. Τα πιο κοινά όργανα και ιστοί οι οποίοι επηρεάζονται είναι

ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ -ΜΥΕΣ – ΔΕΡΜΑ- ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ – ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ -ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ –

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

Η διάγνωση μίας νόσου γίνεται με ένα συνδυασμό απλών και εξειδικευμένων  εξετάσεων, αφού ακόμη και άτομα με την ίδια πάθηση μπορεί να έχουν διαφορετική συμπτωματολογία ή  τα συμπτώματα να παραπέμπουν σε μία κοινή νόσο.

Κυρίως οι εξετάσεις προσδιορίζουν το αντίσωμα το οποίο παράγει ο οργανισμός και επιτίθεται στους δικούς του ιστούς και όργανα. Επίσης ανιχνεύονται  τα αντιπυρηνικά αντισώματα τα οποία επιτίθενται στους πυρήνες των κυττάρων του σώματος μας. Αξιολογούνται επίσης με ειδικές εξετάσεις αίματος  ο αριθμός των λευκών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, εάν είναι ικανά να καταπολεμήσουν τα αντισώματα και κατά πόσο παρεκκλίνουν των φυσιολογικών τιμών.

Επίσης με την καθίζηση αίματος αξιολογείται το μέγεθος της φλεγμονής στο σώμα.

Όμως η πιο σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση ενός αυτοανόσου νοσήματος είναι η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και ορθή διάγνωση του. Αυτό μπορεί να γίνει με την συνεργασία του ιατρού μας και του φαρμακοποιού μας και στους οποίους θα πρέπει  να τους αναφέρουμε κάτι διαφορετικό που παρατηρήσαμε  στον οργανισμό μας ή κάποιο  σύμπτωμα το οποίο δεν υποχωρεί. Αυτό θα μας βοηθήσει στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έναρξη της αντιμετώπισης  των συμπτωμάτων αλλά και της ίδιας της νόσου.

Η επιστήμη σήμερα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση ακόμη και των πιο σπάνιων  αυτοανόσων ασθενειών με την θεραπεία να επικεντρώνεται και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κάθε νόσου  αλλά και στην ύπαρξη ποιότητας ζωής  των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους. Εκτός από τα κλασσικά φάρμακα που συστήνονται για αυτές τις παθήσεις  οι ασθενείς έχουν στην διάθεση τους και τα νέα βιολογικά και βιοτεχνολογικά φάρμακα τα οποία έχουν την δυνατότητα να μιμούνται την λειτουργία  των κυττάρων επιτυγχάνοντας την καλύτερη θεραπευτική αγωγή που είχαν στην διάθεση τους ποτέ βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους αλλά και τις δυνατότητες ασχολίας τους. Παράλληλα ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι συμβουλές των ειδικών ιατρών συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι η έγκαιρη διάγνωση, η ύπαρξη  συγχρόνων  δραστικών φαρμάκων και η

συνεργασία με τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται με τις αυτοάνοσες ασθένειες δίνουν λύσεις σε

προβλήματα σε ασθενείς με τέτοιες παθήσεις , τα οποία μέχρι χθες ήταν δυσεπίλυτα.

Για αυτό το τρίπτυχο τους πρέπει να είναι ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΣΕΣ

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Share this post