Χαιρετισμός πρώην ΠτΔ κ. Καρόλου Παπούλια

Χαιρετισμός πρώην ΠτΔ κ. Καρόλου Παπούλια

Χαιρετισμός του κ. Καρόλου Παπούλια

Xαιρετίζω θερμότατα την ημερίδα που διοργανώνεται για τα αυτοάνοσα νοσήματα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Γιάννινα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της «Μάχης για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα» με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμο.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζουν τρία πολύ ενδιαφέροντα γνωρίσματα. Πρώτον, είναι δυνατόν να προσβάλλουν όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού και ως εκ τούτου αφορούν όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Δεύτερον, είναι το αποτέλεσμα εκείνης της αλληλεπίδρασης του γενετικού υποστρώματος του ασθενούς με το περιβάλλον που κάνει το ανοσολογικό του σύστημα να μην μπορεί να διακρίνει τι είναι «δικό» του και τι «ξένο», με αποτέλεσμα αυτό να επιτίθεται στα όργανά του και να προκαλεί βλάβες. Τρίτον, είναι από πολύ συχνά έως σπάνια.
Η σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης για την φύση και την θεραπεία αυτών των νοσημάτων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, ακριβώς λόγω της κοινωνικής της σημασίας. Αυτόν τον σκοπό υπηρετεί αυτή η ημερίδα, που διοργανώνεται σε συνεργασία, όπως προανέφερα, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία αποτελεί κέντρο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά την μελέτη και την θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Είναι γνωστό ότι στην εν λόγω Ιατρική Σχολή παράγεται νέα γνώση για τα αυτοάνοσα νοσήματα και ότι την επισκέπτονται για να διδάξουν και να συνεργαστούν με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό της επιφανείς ξένοι επιστήμονες με την ανάλογη ειδίκευση.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω, είμαι βέβαιος πως οι εργασίες αυτής της ημερίδας θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και αναμένω, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, να πληροφορηθώ τα αποτελέσματά της.

Share this post